YALNIZLIK <br /> Yalnız yaşamanın tek amacı va - AlıntıSöz

YALNIZLIK
Yalnız yaşamanın tek amacı vardır sanıyorum; o da daha sorumsuz ve daha rahat yaşamak.
Bir aileyi yönetmek, bir devleti yönetmekten hiç de kolay değildir.
Kıskançlık, cimrilik, kararsızlık, korku, tutku ülke değiştirsek de bizi bırakmaz. Ve kader, atımızın terkisine binip bizimle gelir. - Horatius ?
Sokrates'e birisi için, ?'Seyehat onu hiç değiştirmedi,'' demişler. O da, ?'Çok doğal, çünkü kendisini de beraber götürmüştür,'' demiş.
Neden başka güneş, başka toprak ararsın? Vatanından kaçmakla kendinden kaçabilirsiniz? ? Horatius-
Issız yerlerde kendin için bir evren ol. ? Tibullus ?
YAMYAMLAR
Zafer, zafer değildir, yenilen düşman yenilgiyi kabul etmedikçe. ? Claudianus ?
Her insanın ölçüsü, değeri yüreğinde, ne kadar istekli ve kararlı olduğundadır aslında. Mertlik; kolun bacağın değil, yüreğin, ruhun sağlamlığındandır; atımızın, silahlarımızın değerinde değil, kendi değerimizdedir.
YANILGILAR
Bir kişinin yanılgısı bütün halkın yanılgısına yol açar, bütün halkın yanılgısı ise sonrakilerin yanılgıya düşmesine sebep olur. Böylece yanlışlık elden ele gelişir, biçimden biçime girer; o kadar ki işin en uzağındaki, en yakınında olandan daha çok şey bilir, olayı son öğrenen ilk öğrenenden daha inançlı olur. Aslında bunda şaşılacak bir şey de yok. Çünkü insan bir şeye inandı mı, başkasını da ona inandırmayı borç sayar. Kolay inandırabilmek için de anlattığına dilediği şekli vererek, karşı koyma gücünü kırmak, onun kafasının alabileceğini sandığı şekilde konuşmak ister.
YAŞAM SANATI
Dünya üzerinde insanlığını unutmadan, insanca yaşayabilmekten güzel, erdemli bir iş daha yoktur. Bilimlerin en zoru da bu hayatı iyi yaşamasını bilmektir.
Göklerde dolaşanların düşünceleri ile yeraltında yaşayanların karakterleri arasında her zaman garip bir benzerlik görmüşümdür.
Kendi koşullarımızda başkalarını aramamız onlardan yararlanmayı bilmediğimiz içindir; kendimizden kaçmamız kendimizde olup biteni bilmediğimizdendir... istediğimiz kadar yüksek duvarlara çıkalım, yine kendi bacaklarımızla yürüyeceğiz; dünyanın en yüksek tahtına da çıksak, yine kendi kıçımızla oturacağız.
YAŞAMA BAĞLILIK
Her rastladığı cüzamlıyı öldürtürken, onları böylesine acılı bir yaşamdan kurtarmış olduğunu söylüyordu. Oysa onlar ölmektense üç kat daha cüzamlı olmaya razıydılar. ? Timurlenk ?
Stoalı filozof Antisthenes, ağır hasta yatarken, beni bu acılardan kim kurtaracak, diye bağırıyormuş. Onu ziyarete gelen Diogenes, işte bu seni hemen kurtarır istersen, diyerek bir hançer uzatınca; yaşamaktan değil, acılarımdan kim kurtaracak, demiş Antisthenes.


ZORLUĞUN ÖNEMİ
Akla uygun hiçbir şey yoktur ki, tam tersi de akla uygun olmasın.
Yalnız yitirmeye hazırlandığımız bir şey bize zevk verebilir. ? Seneka ?
Yaşamayı yitirme korkusunda takılı kalırsak, yaşamanın tadını çıkaramayız. Tabi bunun tam tesi de söylenebilir. Yaşamaya bu kadar sıkı sarılıp, böylesine bir sevgiyle bağlanmamız, elimizden çıkmasından korktuğumuz içindir.
Bolluğun verdiği doygunluktur zevkimizi en fazla körelten; zevkimizi en fazla bileyen, coşturan şeyse özlediğimizi az ve zor bulmaktır.
Her şeyin zevki, bizi itmesi gereken tehlikeyle artar. ? Seneka

Diğer Michel de Montaigne Sözleri ve Alıntıları